Werken in de uitvaart zonder diploma; mag dat en is dat verstandig?

Werken in de uitvaart zonder diploma; mag dat en is dat verstandig?

Wil je aan de slag in de uitvaartzorg, maar heb je hier geen opleiding voor gehad? Het klinkt misschien vreemd, maar werken in de uitvaart zonder diploma mag gewoon. In Nederland is het beroep van uitvaartondernemer namelijk niet beschermd. Dat betekent dat iedereen zich een uitvaartondernemer mag noemen, zelfs wanneer je geen enkele ervaring of kennis van de branche hebt. Vanuit de overheid wordt ook niet gecontroleerd, wat direct betekent dat er geen keurmerken zijn die door de overheid verstrekt worden. Toch is het niet direct een heel verstandig plan om zonder diploma in de uitvaart te gaan werken.

Waarom mag je werken in de uitvaart zonder diploma?

Verschillende beroepen zijn in Nederland niet beschermd. Dit betekent concreet dat iedereen het beroep uit mag voeren, zich zo mag noemen en er geen eisen gesteld worden aan de mensen die aan het werk gaan met dit beroep. Het beroep van de uitvaartondernemer is een van de beroepen, al kunnen we hieraan toevoegen dat de meeste beroepen die te maken hebben met het lichaam na het overlijden niet beschermd zijn.

Dit betekent dat je vandaag al een bedrijf kunt beginnen, jezelf uitvaartondernemer mag noemen en aan de slag kunt gaan met het werven van je eerste klanten. Je komt er echter al snel achter dat dit lastiger is dan je denkt.

Zonder diploma betekent ook vaak zonder klanten

Dat je zonder diploma aan het werk kunt in de uitvaartverzorging, betekent niet dat je ook daadwerkelijk klanten aan kunt trekken. De uitvaart is een belangrijk moment waarop de nabestaanden voor de laatste keer afscheid kunnen nemen. Daarom wordt vaak kritisch gekeken naar de mensen die ingeschakeld worden om de uitvaart te regelen. Logisch, want de nabestaanden mogen zelf ook de uitvaart regelen. Zij doen dit vaak niet omdat zij een betrouwbare en geschikte uitvaartondernemer in willen schakelen, zodat zij zeker weten dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Ontdek de opleiding uitvaartverzorger.

Toch aan de slag met een diploma dus?

Het is verstandig om wel te denken aan het behalen van een diploma. Niet alleen omdat je daar makkelijker klanten mee binnenhaalt (al mag dat gerust een reden zijn), het is vooral belangrijk omdat je hiermee optimaal voorbereid bent op het uitvoeren van de werkzaamheden die bij het beroep horen. Wanneer je onze opleiding gevolgd hebt, heb je niet alleen de papieren; je hebt vooral de kennis die je nodig hebt om uitvaarten tot in perfectie te regelen.

Daarnaast zorgen wij ervoor dat je écht klaargestoomd bent. Je kent dus niet alleen de feiten, je weet ook echt hoe je met de klanten om moet gaan, wat je aan kunt bieden en hoe je de juiste berekeningen maakt zodat er geen vervelende verrassingen achteraf hoeven te zijn.

Wel of niet aan het werk in de uitvaartverzorging zonder diploma?

Je kunt aan de slag in de uitvaartverzorging wanneer je geen diploma hebt; het beroep is niet beschermd en er is geen toezichthouder vanuit de overheid aangesteld, noch zijn er overheidskeurmerken. Aangezien nabestaanden doorgaans kritisch kijken naar de kennis en de ervaring van uitvaartbegeleiders, is het echter aanzienlijk verstandiger om wel te kiezen voor het volgen van een opleiding.

Bij ons slaagt iedereen. Onze opleiding heeft een lage drempel. Heb je extra hulp nodig, dan helpen we je persoonlijk zodat ook jij een echte uitvaartondernemer kunt worden. We zorgen er niet alleen voor dat je de benodigde kennis hebt, we zorgen er ook graag voor dat je écht direct aan de slag kunt met het regelen van uitvaarten.

Wil je meer weten over onze diploma’s of wil je je direct inschrijven zodat jij de opleiding zo snel mogelijk kunt starten? Neem dan vandaag nog contact met ons op. 

Terug naar blog