Wat doet een overledenenverzorger?

Wat doet een overledenenverzorger?

Wat doet een overledeneverzorger

Elke week overlijden er in Nederland ruim 3.000 mensen. Bij verreweg de meeste uitvaarten van deze mensen speelt de overledenenverzorger een belangrijke rol. Wat doet een overledenenverzorger? De taken zijn divers en hebben betrekking op het verzorgen van het lichaam van de overledene. Bij overledenenzorg ben je van grote betekenis voor de nabestaanden. Een persoonlijk en mooi afscheid helpt ook bij het verdere rouwproces. Als overledenenverzorger doe jij er alles aan om het lichaam toonbaar te maken voor de nabestaanden zodat zij afscheid kunnen nemen. Wil jij weten wat er bij dit vak komt kijken? Lees snel verder.


Verzorgen van de overledene


Veel mensen komen liever niet in aanraking met een dood lichaam. Voor een overledenenverzorger is dit dagelijkse kost. Je verzorgt de overledene, maakt de overledene op en kleedt hem of haar aan. Als nabestaanden dit wensen, doe je subtiele make-up op bij de overledene. Zeker als iemand is overleden als gevolg van een ongeluk kan het een behoorlijke uitdaging zijn om het lichaam toonbaar te maken voor de nabestaanden. Ook als mensen zijn overleden aan een slopende ziekte moet je vaak een stapje extra zetten, omdat de kleding van de overledene bijvoorbeeld veel te groot geworden is vanwege gewichtsverlies en je die aan moet passen.

Voor dit vak heb je niet alleen kennis nodig over anatomie en wat er gebeurt met het lichaam na overlijden. Je hebt ook een grote dosis creativiteit nodig. Steeds meer nabestaanden willen als onderdeel van het rouwproces een rol spelen bij de laatste verzorging van de overledene. Als overledenenverzorger leg jij ze uit wat ze moeten doen en daar waar het voor hen te lastig wordt, doe je de verzorging samen of neem je het over.


Een baan vol afwisseling


Als je overledenen verzorgt, is geen enkele dag hetzelfde. Er kan op elk moment van de dag een melding komen over een overleden persoon die verzorgd moet worden. De overledene wordt naar het mortuarium of het uitvaartcentrum gebracht en dan kan jij aan de slag. Je hebt nauw contact met de nabestaanden die net een dierbare verloren hebben en iedereen gaat daar anders mee om. Je komt in veel verschillende situaties terecht waar je flexibel mee leert omgaan.


Opleiding overledenenzorg


Beschik jij over uitstekende sociale vaardigheden, ben je klantgericht en kan jij je goed inleven in anderen? Wellicht is een opleiding overledenenverzorger wat voor jou. Iedereen die dat wil, kan in principe uitvaartverzorger worden. Er zijn geen specifieke opleidingseisen, maar met het volgen van een passende opleiding heb je wel een streepje voor. Volg je opleiding bij Vonera. Tijdens een opleiding overledenenverzorger leer jij alles wat je moet weten. Je leert niet alleen van alles over het menselijk lichaam. Ook leer je hoe je nabestaanden het beste kan benaderen. Met deze opleiding kan je gaan werken in een mortuarium of een uitvaartcentrum. Naast overledenenverzorger kan je met deze opleiding ook aan de slag als uitvaartverzorger. Vonera wijst je de weg! Bekijk snel opleiding uitvaartverzorger. Liever een eigen bedrijf? Bekijk de opleiding uitvaartondernemer.

Terug naar blog