Verschillende soorten Asbestemmingen

Verschillende soorten Asbestemmingen

Na crematie zijn er verschillende opties voor de asbestemming, afhankelijk van de wensen van de overledene en hun familie. Enkele veelvoorkomende asbestemmingen zijn:

1. **Bewaren in een urn**: De as van de overledene kan worden bewaard in een urn. Urnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, stijlen en maten, variërend van klassiek tot modern. Deze urn kan thuis worden bewaard, worden bijgezet in een columbarium (urnenmuur), of worden begraven op een begraafplaats.

2. **Verstrooien op een speciale locatie**: Veel mensen kiezen ervoor om de as van hun dierbare te verstrooien op een speciale locatie die betekenisvol was voor de overledene. Dit kan een favoriete plek in de natuur zijn, zoals een strand, bos of bergtop, of een plek met emotionele waarde, zoals de tuin van het ouderlijk huis.

3. **Begraven op een begraafplaats**: Sommige families kiezen ervoor om de urn met de as van hun dierbare te begraven op een begraafplaats. Er zijn speciale secties gereserveerd voor urnengraven, waar de urn kan worden bijgezet in de grond of in een speciaal daarvoor ontworpen grafmonument.

4. **Gedenkteken of herdenkingsobject**: De as kan worden gebruikt voor het creëren van een gedenkteken of herdenkingsobject ter ere van de overledene. Dit kan bijvoorbeeld een gedenksteen, beeldhouwwerk, sieraad, of zelfs een deel van een kunstwerk zijn, dat de persoonlijke herinnering aan de overledene levend houdt.

5. **Verwerken in een sieraad of kunstwerk**: Sommige mensen kiezen ervoor om een klein deel van de as te laten verwerken in een sieraad of kunstwerk. Dit kan bijvoorbeeld een hanger, ring, glazen sculptuur, of schilderij zijn, dat een tastbare herinnering vormt aan de overledene die dicht bij het hart kan worden gedragen of in huis kan worden tentoongesteld.

Het kiezen van de juiste asbestemming is een persoonlijke beslissing die vaak gebaseerd is op de wensen van de overledene en de behoeften van de nabestaanden. Het is belangrijk om deze beslissing zorgvuldig te overwegen en te bespreken met dierbaren om een passend eerbetoon te creëren voor de overledene.
Terug naar blog