Uitvaart Koningin Elizabeth II

Uitvaart Koningin Elizabeth II

Op 8 september 2022, op Balmoral Castle in Schotland, overleed Hare Majesteit Koningin Elizabeth II, soeverein van het Verenigd Koninkrijk en andere Gemenebest-realm, op de leeftijd van 96 jaar. Met een regeerperiode van 70 jaar en 214 dagen werd zij de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis. Na haar overlijden besteeg haar oudste zoon, Charles III, de troon.

Het overlijden van Hare Majesteit leidde tot Operatie London Bridge, de meest recente versie van een begrafenisplan dat in de jaren 1960 werd bedacht, samen met Operatie Unicorn, het protocol voor haar overlijden in Schotland. Van 12 tot 13 september rustte de kist van Koningin Elizabeth in de St Giles' Cathedral in Edinburgh, alvorens naar Londen te worden overgebracht. Daar lag zij opgebaard in Westminster Hall van 14 tot 19 september. Duizenden betuigden hun respect terwijl naar schatting 33.000 mensen langs haar kist in Edinburgh liepen, terwijl ongeveer 250.000 mensen in Londen in de rij stonden. Het Verenigd Koninkrijk hield een nationale rouwperiode van 10 dagen in acht.

Op 19 september werd de staatsbegrafenis van Koningin Elizabeth de eerste in zijn soort in Groot-Brittannië sinds die van Winston Churchill in 1965. De plechtige ceremonie vond plaats in Westminster Abbey, gevolgd door een plechtige processie naar Wellington Arch, met ongeveer 3.000 militaire personeelsleden, en bekeken door ongeveer één miljoen toeschouwers in centraal Londen. Vervolgens vervoerde de staatskoets de kist van de koningin naar Windsor, waar nog een processie door Windsor Great Park ging voordat een laatste dienst plaatsvond in St George's Chapel in Windsor Castle. In een privéceremonie bijgewoond door alleen haar naaste familie werd Hare Majesteit later die avond bijgezet naast haar echtgenoot, prins Philip, in de King George VI Memorial Chapel.

Aangewezen als een nationale feestdag in het VK en diverse Gemenebeststaten, trok de staatsbegrafenis hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld aan en omvatte het de grootste beveiligingsoperatie die ooit in het VK werd uitgevoerd. De televisieverslaggeving van het evenement werd een van de meest bekeken speciale uitzendingen in het Verenigd Koninkrijk, waarbij zelfs de koninklijke bruiloft van prins William en Catherine Middleton, het vorige meest bekeken koninklijke evenement van de 21e eeuw, werd overtroffen. De officiële rouwperiode en de begrafenisplechtigheden werden geschat op £ 162 miljoen kosten voor de overheid.
Terug naar blog