Een gezonde werk-privébalans? 6 tips!

Een gezonde werk-privébalans? 6 tips!

Succesvol zijn op werkgebied is voor veel mensen belangrijk. Het is daarnaast ook van belang om je fysieke en mentale gezondheid te onderhouden door gezond te eten, voldoende te sporten en op sociaal gebied activiteiten te ondernemen. Deze twee gebieden, werk en privé, moeten in balans zijn om genoeg uitdaging te vinden in je leven en tegelijkertijd voldoende te ontspannen. Hoe ziet zo’n gezonde werk-privébalans er precies uit en met behulp van welke tips kun jij dit bereiken en behouden? Bekijk onze gezonde werk-privebalans 6 tips!


Hoe ziet een goede balans tussen werk en privé eruit?

Uit onderzoek is gebleken dat een op de tien mensen zijn familie verwaarloost door verantwoordelijkheden op werk. Andersom verwaarloost slechts een op de veertig mensen zijn werk door familie- en gezinsactiviteiten. In beide gevallen is er sprake van een slechte werk-privébalans, wat kan leiden tot onder andere een lagere productiviteit, stressgevoelens, irritaties binnen je gezin en het verlies van interesse en plezier.

In tegenstelling tot een verstoorde balans tussen werk en privé betekent een gezonde balans tussen deze twee componenten uit je leven dat je de volgende zaken ervaart:

  • Je behaalt zowel werk- als privédoelen;
  • je bent betrokken op je werk en in je gezin;
  • je bent tevreden over je leefsituatie;
  • je ervaart minder emotionele vermoeidheid en stress.



Ook bij het volgen van een thuisstudie, bijvoorbeeld onze opleiding uitvaartverzorger of opleiding uitvaartondernemer, is het belangrijk om een gezonde balans tussen professionele en persoonlijke activiteiten te creëren. Tijdens onze uitvaartopleidingen, zoals de opleiding uitvaartverzorger en opleiding uitvaartondernemer, wordt hier ook aandacht aan besteed.


Welke tips leiden tot een gezonde werk-privébalans?


1. Administratie en/of huishouden uitbesteden


Wellicht bezorgt het regelmatig doen van belastingaangifte of het maken en versturen van facturen jou veel stress en frustratie? In dit geval is het verstandig om je administratie uit te besteden, waardoor je tijd overhoud voor werk dat je wel stimuleert of vrije tijd voor je gezin. Dit geldt ook voor het huishouden, wat zich gemakkelijk kan opstapelen bij een gebrek aan tijd. Kijk dan naar de mogelijkheden van het inhuren van een schoonmaker.


2. Anderen om hulp vragen


Het is ook belangrijk om te blijven praten met mensen in je omgeving, wat oplucht. Ook kunnen zij een andere kijk op een situatie geven, waardoor je misschien makkelijker een oplossing voor je probleem vindt. Dit kan bijvoorbeeld met een goede collega, vriend of vriendin of je partner zijn. Bespreek hierbij waarom je denkt dat er geen goede balans meer is tussen je werk en privéleven en hoe je dit aan kunt pakken. Zo bepaal je tevens gemakkelijker waar jouw prioriteiten liggen.


3. Inzicht in valkuilen verkrijgen


Gelinkt aan de vorige tip is het verkrijgen van inzicht in jouw valkuilen, omdat deze veelal een bron zijn van ongezond gedrag. Misschien heb je wel moeite om nee te zeggen of ben je iets te perfectionistisch? Door op dit soort eigenschappen in te spelen, kun je eenvoudiger een gezonde werk-privébalans bereiken. Hier ligt ook vaak de nadruk op tijdens opleidingen, zoals uitvaartopleidingen, zodat je jezelf op professioneel en persoonlijk gebied kunt blijven ontwikkelen.


4. Werk- en privétijd eerlijk verdelen


Veel mensen vinden het erg verleidelijk om nog even op een berichtje te reageren van een collega of hun agenda te controleren als ze thuis op de bank zitten. Echter, het kan gemakkelijk tot een verstoorde balans tussen werk en privé leiden. Stel daarom duidelijke grenzen en verdeel de tijd voor je werk en privéleven eerlijk. De activiteiten die je onderneemt in deze tijd moeten je energie geven en waardevol zijn. Denk hierbij aan sporten, ontspannen, sociale activiteiten ondernemen of juist even helemaal niets doen.


5. Naar jezelf luisteren


Door goed naar jezelf te luisteren, kun je feilloos aanvoelen wanneer het allemaal even te veel is en je rust moet nemen. Aan de andere kant zijn er ook momenten dat je vol met energie zit en de hele dag vol kunt plannen. Speel hierop in in je tijdsplanning en haal zo het meeste uit zowel je werk als je vrije tijd.


6. Neem de tijd om te herstellen


Wat ook helpt bij een goed herstel van je lichaam en geest is je hoofd helemaal leegmaken en een goede nachtrust verzorgen. Voor de een is dit mogelijk door een rondje te hardlopen, terwijl de ander juist liever een goed boek leest of een spannende serie volgt. Door dit na een lange dag werk te doen, kun je goed tot jezelf komen en herstellen van een zware werkdag door middel van goed bestede privétijd. Daarnaast is een goede nachtrust ontzettend belangrijk om gebeurtenissen te verwerken en jezelf weer op te laden voor een nieuwe dag. Verminder daarom je schermtijd in de avond en lees bijvoorbeeld een boek voor het slapen om tot rust te komen.

Kom erachter hoe wij tijdens onze uitvaartopleidingen, zoals de opleiding uitvaartverzorger en opleiding uitvaartondernemer, aandacht besteden aan een gezonde werk-privébalans op onze website.

Terug naar blog