"Een eigen uitvaartonderneming beginnen is al heel lang een droom..."

Opleiding Uitvaartondernemer

Zie jij kansen waar anderen problemen zien? Zit ondernemen in je genen? Bruis je van de ideeën? Wil je dit toepassen in de uitvaartbranche? Dan is de Opleiding Uitvaartondernemer iets voor jou! Steek de handen maar uit de mouwen…

Deze klassikale opleiding is geschikt voor mensen die een eigen begrafenisonderneming of uitvaartonderneming willen opzetten. Je leert de werkzaamheden van een uitvaartverzorger alsmede van een ondernemer. Want er komt immers meer bij kijken dan je denkt. Je krijgt les van mensen uit de praktijk. Mensen met kennis van zaken. Ga jij de nieuwe grote ondernemer worden in de uitvaartbranche? Meld je dan snel aan!

Deze klassikale opleiding start met een startdag waar we met elkaar kennismaken en de opleiding kort doornemen. Op de startdag beginnen we al met de lessen, het is van belang hierbij aanwezig te zijn. We reizen gedurende de opleiding door het land. We hebben geen vaste leslocatie. 

Onderstaand gaan we o.a. doornemen tijdens de opleiding: 

 • Startdag
 • Het aannemen en regelen van een uitvaart 
 • Omgaan met nabestaanden 
 • Nederlandse taal 
 • Recht- en wetskennis en de Wet op de Lijkbezorging 
 • Dag van de uitvaart met al zijn facetten
 • Soorten uitvaarten
 • Rituelen bij afscheid inclusief culturen
 • De zakelijke kant van een uitvaart
 • Na de uitvaart en zorg voor nabestaanden
 • Protocol, etiquette en ethiek
 • Ondernemingsvormen 
 • Indeling Kosten
 • Kostprijsberekeningen
 • Administratie en Belastingen
 • Marktonderzoek
 • Marketing
 • Internet
 • Het idee & Ondernemingsplan 
 • Financiering 
 • Afsluiting opleiding 
 • opleiding 

Extra lesstof die we behandelen:

 1. Geschiedenis
 2. Mogelijkheden als staatsievervoer, urnen, dragers etc. 
 3. Rouwteksten
 4. Spreken in het openbaar
 5. Digitalisering 
 6. Social Media
 7. Kinderuitvaarten
 8. Toekomst uitvaartzorg

Data

Start in combinatie met opleiding uitvaartverzorger. DIt zal aansluitend zijn. 

Locaties

We reizen gedurende de opleiding door het noorden van het land langs inspirerende locaties als het Rouwvervoerder, Kistenfabriek, Uitvaartcentrum etc. Wij brengen de branche naar jou! 

Vooropleiding

Je hebt geen vooropleiding nodig

Studieduur

21 dagen verdeeld over maximaal 9 maanden

Lestijden

Lessen zijn van 9.30 tot 16.00 uur

Studiebelasting

Gemiddeld 5 tot 7 uur per week exclusief lesdagen. 

Klassikaal: prijs per deelnemer (inclusief lunch en tentamenkosten ) is € 4495

Privéles:    prijs per deelnemer (inclusief lunch en tentamenkosten ) is € 8995

beste-Opleiding-Uitvaartverzorger-194343c4-36f7f62e-1920w
Opleiding-Uitvaartverzorger-inschrijven-96313424-1920w

Wat maakt de opleiding uniek?

Respect voor elkaar

De basis van de opleiding. Wederzijds respect en acceptatie zijn onze kernwaarden. Niet alleen tijdens de opleiding maar ook later in het veld als je geheel zelfstandig uitvaarten zal verzorgen.

Beste docenten

Onze docenten zijn meesters in de uitvaartverzorging. Stuk voor stuk experts die dagelijks werken in dit prachtige vak.

Traditie omarmen

Naast de vernieuwing van de branche geven wij ook informatie over de historie van de uitvaart. Je krijgt uitleg over tradities en hoe je ze nog steeds kan toepassen.

Mooie mix

Onze studenten zijn zowel mannen als vrouwen. We doen onze uiterste best de mix te behouden.

Kleine klassen

Onze klassen bestaan uit maximaal 16 studenten waardoor we de aandacht goed centraal kunnen houden. Naast klassikaal lessen bieden we ook privélessen aan met maximaal 5 studenten.

Uitstekende lunch

Niet geheel onbelangrijk zullen we maar zeggen. Geen standaard broodjes of soep maar net iets luxer. Heerlijk toch?

Beleving

Bij Vonera hoef je niet bang te zijn voor saaie klaslokalen en omgevingen. Iedere les die wij geven zit boordevol inspiratie en beleving!

Geen toelatingscriteria

Wij accepteren je zoals je bent. Je hoeft geen indrukwekkende diploma’s te laten zien om in aanmerking te komen voor deze opleiding. Wat je niveau ook is, voel je welkom!

Uitstekende begeleiding

Heb je wat extra begeleiding nodig tijdens de opleiding? Geen zorgen, wij zijn er om je te helpen. Je kan met je vragen terecht bij de desbetreffende docent. Mocht dat niet genoeg zijn kan je extra begeleiding aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Wij zullen er alles aan doen om je te ondersteunen zodat je de opleiding goed kan afronden.

Mogelijkheid tot volgen privéles

Wij zijn de enige uitvaartopleiding waar je privéles kan krijgen van de beste docenten. Maximaal 5 personen mogen deelnemen aan privélessen.

 

Scroll naar beneden voor meer informatie!

VRAAG JE STUDIEGIDS AAN!

Heb je na het lezen van de online studiegids nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Wat maakt de opleiding uniek?

We geven gedurende de opleiding uitvaartverzorger les op bijzondere locaties in het land. Je kunt hierbij denken aan een kistenfabriek, rouwvervoerder, uitvaartcentrum, crematorium etc. Het is een reizende opleiding zonder een vaste locatie. Iedere lesdag is een excursie!

Enkele inspirerende locaties waar we les gaan geven:

 • Kistenfabriek 
 • Crematorium
 • Rouwvervoerder
 • Steenhouwerij
 • Uitvaartcentrum
 • Mortuarium
 • Begraafplaats

 

En nog veel meer…

Zit je nog met vragen?

Wat is een uitvaartondernemer?

De termen uitvaartondernemer, uitvaartbegeleider en uitvaartverzorger worden vaak door elkaar gebruikt. Ook wordt de naam begrafenisondernemer nog wel gebruikt. Nu steeds meer mensen kiezen voor een crematie, wordt de neutralere term uitvaart aangehouden. Of je nu ondernemer, begeleider of verzorger wordt genoemd, je bent er om de nabestaanden te helpen bij het organiseren van de uitvaart van de overledene. Het verschil tussen de uitvaartbegeleider en de ondernemer is dat je als uitvaartondernemer je eigen bedrijf hebt. Dit kan je eigen uitvaartonderneming zijn of een ander bedrijf in de uitvaartbranche. Je combineert het ondernemerschap met het verzorgen van crematies en begrafenissen.

Over welke eigenschappen moet je beschikken als uitvaartondernemer?

Als ondernemer in de uitvaartbranche heb je verschillende rollen. Je vangt de nabestaanden op en luistert naar hun verhaal. Je bent dienstverlenend en neemt de nabestaanden werk uit handen. Daarnaast geef je ze advies over de invulling van de uitvaart waarbij je aansluit op de persoonlijke wensen. Ook ben je het aanspreekpunt voor bijvoorbeeld de catering, de chauffeur van de rouwauto en het uitvaartcentrum. Je bent een echte regelaar en aan de hand van een draaiboek dat je hebt opgesteld loopt de organisatie rondom de uitvaart op rolletjes. Tijdens de uitvaart kan je gevraagd worden om als ceremoniemeester op te treden. In ieder geval fungeer je die dag als gastheer of gastvrouw. Tenslotte ben je ondernemer van je eigen bedrijf. Je ontwikkelt een visie voor de toekomst en stemt je beleid af op de ontwikkelingen in de branche en de feedback van je klanten.

Jezelf specialiseren

Heb jij duidelijke ideeën over hoe jij mensen wilt helpen bij het afscheid nemen van een dierbare? Als je je eigen uitvaartonderneming start, heb je alle ruimte om deze ideeën uit te voeren. Je kan je specialiseren in budgetuitvaarten voor mensen met een kleine portemonnee of je richt je op baby- en kinderuitvaarten. Natuurbegrafenissen zijn steeds meer in opkomst. Ook hier kan je je op gaan richten. Doe vooraf goed marktonderzoek om te ontdekken of er in jouw regio voldoende vraag naar jouw diensten is en of er wellicht al concurrentie is.

De opleiding uitvaartondernemer

Het vak van uitvaartverzorger is een vrij beroep. Ook zonder opleiding kan je in de uitvaartbranche gaan werken. Voor een goede basis is een opleiding uitvaartondernemer essentieel. Tijdens deze opleiding uitvaartondernemer leer je niet alleen vanalles over het vak van uitvaartverzorger, maar leer je ook hoe je je eigen onderneming runt. Je leert hoe je alle onderdelen in een ondernemingsplan uitwerkt, hoe je kennis vergaart over de markt en hoe je je positioneert. Ook leer je hoe je een klantenkring opbouwt. Deze opleiding is een goede start voor jouw ambities als ondernemer in de uitvaartbranche.

Wat doet een uitvaartondernemer?

Als in jouw directe omgeving weleens iemand is overleden, heb je vast de uitvaartondernemer leren kennen. Deze persoon is vaak de eerste met wie contact opgenomen wordt als iemand is overleden. Als uitvaartondernemer weet je nooit wat voor situatie je aantreft. Is de overledene oud of jong, ging er een langdurig ziekbed aan vooraf en hoe is de familie eronder? Het vergt behoorlijk wat aanpassingsvermogen om goed met elk overlijden om te gaan. Je leeft met de nabestaanden mee, maar bewaart wel professionele afstand. Jij brengt rust in de situatie en helpt de nabestaanden bij het organiseren van de uitvaart en alles wat er bij een overlijden komt kijken.

De taken van een uitvaartondernemer

Je werk begint met een kennismaking met de nabestaanden. Soms zijn er geen nabestaanden en maak je afspraken met een begeleider, notaris of zaakwaarnemer. De kennismaking is erop gericht om een beeld te krijgen van de wensen met betrekking tot de uitvaart en de organisatie eromheen. Willen de nabestaanden veel zelf doen of hebben ze er behoefte aan dat jij het voortouw neemt? Jij beweegt mee met de wensen van de nabestaanden. Je geeft inspiratie voor begrafeniskisten en rouwbloemen en komt met originele ideeën voor rouwvervoer als dat gewenst is.

Soms had de overledene voor zijn of haar dood al aangegeven wat de wensen zijn en dan is het een uitdaging om deze wensen zo goed mogelijk uit te voeren. In de loop van de tijd ontwikkel je een eigen werkwijze waarbij de wensen van de overledene en de nabestaanden voorop staan. Je begeleidt de nabestaanden in een intense en moeilijke periode in hun leven. Je doet dit op zo’n manier dat ze goed terugkijken op deze periode en ze na de uitvaart een volgende stap kunnen zetten in hun rouwproces.

Het ondernemerschap

De termen uitvaartondernemer en uitvaartverzorger worden nog weleens door elkaar gebruikt. Dat is ook niet zo verwonderlijk, omdat de werkzaamheden die deze personen doen nagenoeg hetzelfde zijn. Als uitvaartverzorger ben je in dienst bij een uitvaartcentrum of uitvaartonderneming. Als ondernemer heb je zelf een bedrijf in de uitvaartbranche of heb je een eigen uitvaartonderneming.

Wil je de werkzaamheden van een uitvaartverzorger combineren met het ondernemerschap? Volg een opleiding uitvaartondernemer. Tijdens deze opleiding uitvaartondernemer leer je alles wat er komt kijken bij het werken in de uitvaartbranche. Daarnaast doe je tijdens de opleiding uitvaartondernemer je kennis op over marketing, hoe je een ondernemingsplan schrijft en hoe je je een positie verwerft in de markt. Het is een veelzijdige opleiding die je een uitstekende basis geeft voor een start als ondernemer in de uitvaartbranche.