Waarom omscholen tot uitvaartverzorger of -ondernemer verstandig is

Wij leggen je uit waarom omscholen verstandig is | #1 uitvaartopleidingen

Misschien ondervind je op dit moment problemen met het uitvoeren van je huidige werkzaamheden of heb je het gevoel dat je graag langer door wilt blijven werken. In dat geval kan omscholing een slimme zet zijn. Sowieso is het slim om regelmatig na te denken over je eigen toekomst. Vraag jezelf af: wil ik (en belangrijker nog, kan ik) mijn huidige beroep blijven uitoefenen tot mijn pensioengerechtigde leeftijd? Kan ik eventueel al op jongere leeftijd stoppen met werken? Is het misschien ook mogelijk om na verloop van tijd beroepsmatig andere taken en verantwoordelijkheden op me te nemen? Waarom omscholen tot uitvaartverzorger of -ondernemer verstandig is.

Waarom omscholen?

Als je je huidige beroep niet meer kunt uitoefenen, dan kun je je laten omscholen. Bij omscholing leer je een nieuw vak, waarbij je eventueel je ervaring uit je oude vakgebied meeneemt. Zo blijf je toch nog aan het werk als er iets in je situatie verandert of als de branche waarin je werkt verandert. Omscholing kan ook handig zijn om je voor te bereiden op de toekomst. Als je bijvoorbeeld verwacht dat je je huidige werkzaamheden niet tot je AOW-leeftijd kunt volhouden, dan kun je met een arbeidsdeskundige kijken naar je omscholingsmogelijkheden. Verwacht je bijvoorbeeld dat je over vijf jaar te veel lichamelijke klachten zult hebben vanwege je werk, dan kun je nu alvast starten met een leertraject om je voor te bereiden op een nieuw beroep.

Omscholen vanwege fysiek zwaar werk

Vooral als je een fysiek zwaar beroep hebt, is het moeilijk om ongeschonden de pensioenleeftijd te halen. Van alle werknemers met een zwaar beroep die arbeidsongeschikt zijn geworden, heeft 41% klachten aan de spieren en gewrichten gemeld. Bij werknemers met een meer zittend beroep is dit percentage veel lager, namelijk 22%. En naarmate je ouder wordt, neemt ook de kans op fysieke klachten toe. Als je merkt dat je werk te zwaar voor je wordt of als je fysieke klachten hebt die je belemmeren in je werk, dan kan het verstandig zijn om na te denken over bij- of omscholing om een ander, minder zwaar beroep te leren. Kiezen voor een van de beschikbare uitvaartopleidingen zou in dat geval een goede zet voor je toekomst kunnen zijn.

Waarom omscholen voor de uitvaartbranche?

Als je je afvraagt wat de voordelen zijn van omscholen tot uitvaartverzorger of uitvaartondernemer, dan ben je niet de enige. De uitvaartbranche is een groeiende sector en steeds meer mensen overwegen om zich in deze richting te bekwamen. Maar wat zijn nu precies de voordelen van omscholing tot uitvaartverzorger of uitvaartondernemer?

Mensenwerk dat voldoening geeft

Ten eerste biedt de opleiding uitvaartverzorger of opleiding uitvaartondernemer de mogelijkheid om je in een vakgebied te verdiepen dat voldoening geeft en betekenis heeft. Je helpt mensen om op een waardige manier afscheid te nemen van hun dierbaren en je zorgt ervoor dat het afscheid op een passende manier wordt gevierd. Dit is een belangrijke en zinvolle taak die veel voldoening kan geven.

Profiteren van een groeisector

Daarnaast is de uitvaartbranche een stabiele en groeiende sector. Er is altijd vraag naar goede uitvaartverzorgers en -ondernemers. Dus als je je opleiding hebt afgerond, is de kans groot dat je vrijwel meteen aan het werk kunt. Bovendien biedt de uitvaartbranche vaak goede arbeidsvoorwaarden en is er ruimte om door te groeien binnen het vakgebied.

Fulltime en parttime mogelijkheden

Een ander voordeel van omscholing via de opleiding uitvaartverzorger of uitvaartondernemer is dat je vaak de mogelijkheid hebt om parttime te werken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld nog andere verplichtingen hebt of als je gewoon een goede balans tussen werk en privé wilt behouden. Ook is de opleiding zelf vaak flexibel, wat betekent dat je deze op je eigen tempo kunt volgen en dus ook op een manier op je persoonlijke situatie wordt aangepast.

Keuze uit verschillende specialismen

Verder zijn er verschillende uitvaartopleidingen beschikbaar, dus je hebt de keuze om een opleiding te kiezen die het beste bij je past. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een praktijkgerichte opleiding, waarbij je meteen aan de slag gaat met het organiseren van uitvaarten, of voor een meer theoriegerichte opleiding, waarbij je naast het organiseren van uitvaarten ook leert over bijvoorbeeld emotionele begeleiding en communicatie.

Een nieuwe impuls

Ten slotte biedt een dergelijke omscholing je ook de mogelijkheid om je carrière een nieuwe impuls te geven. Misschien is de opleiding uitvaartverzorger of -ondernemer ook een verstandige keuze als je gewoon toe bent aan een nieuwe uitdaging in je carrière. Werk je al lange tijd in hetzelfde vakgebied, dan kan het fijn zijn om iets nieuws te leren en je horizon te verbreden. En als je het gevoel hebt dat je in je huidige baan vastloopt of dat je niet meer voldoening haalt uit je werk, kan omscholing tot uitvaartverzorger of -ondernemer een mooie manier zijn om een nieuwe start te maken.

Conclusie

Al met al zijn er dus genoeg redenen om te overwegen om je te laten omscholen tot uitvaartverzorger of -ondernemer. Als je op zoek bent naar een vakgebied dat betekenis heeft, in een stabiele en groeiende sector werkt, goede arbeidsvoorwaarden biedt en ruimte biedt om door te groeien, dan is deze vorm van omscholing wellicht iets voor jou.