"Het is fijn om mensen te helpen in tijden van verdriet..."

Opleiding Uitvaartverzorger

Een uitvaart kan je maar één keer doen. Het is van belang dat de uitvaart goed verloopt. Waardig en respectvol geheel volgens wens van de overledene en nabestaande(n). Wil je een uitvaart in goede banen leiden dan heb je professionaliteit nodig, kennis van zaken. Door het volgen en afronden van onze Opleiding Uitvaartverzorger ben je klaar voor het echte werk. Je weet hoe je een uitvaart moet regelen en moet uitvoeren.

Deze klassikale opleiding start met een startdag waar we met elkaar kennismaken en de opleiding kort doornemen. Op de startdag beginnen we al met de lessen, het is van belang hierbij aanwezig te zijn. We reizen gedurende de opleiding door het land. We hebben geen vaste leslocatie. 

Onderstaand gaan we o.a. doornemen tijdens de opleiding: 

  • Startdag
  • Het aannemen en regelen van een uitvaart 
  • Omgaan met nabestaanden 
  • Nederlandse taal 
  • Recht- en wetskennis en de Wet op de Lijkbezorging 
  • Dag van de uitvaart met al zijn facetten
  • Soorten uitvaarten
  • Rituelen bij afscheid inclusief culturen
  • De zakelijke kant van een uitvaart
  • Na de uitvaart en zorg voor nabestaanden
  • Protocol, etiquette en ethiek 
  • Afsluiting opleiding 

Extra lesstof die we behandelen:

  1. Geschiedenis
  2. Mogelijkheden als staatsievervoer, urnen, dragers etc. 
  3. Rouwteksten
  4. Spreken in het openbaar
  5. Digitalisering 
  6. Social Media
  7. Kinderuitvaarten
  8. Toekomst uitvaartzorg

Tijden zijn altijd van 9.30 tot 16.00 uur. 

 

Groep 2 2023

Vrijdag 12 mei 
Vrijdag 26 mei 
Vrijdag 9 juni 
Vrijdag 23 juni 
Vrijdag 30 juni 
Vrijdag 15 september 
Vrijdag 29 september 
Vrijdag 6 oktober 
Vrijdag 13 oktober 
Vrijdag 3 november 
Vrijdag 10 november 
Vrijdag 24 november 
Vrijdag 8 december 

 

Locaties

We reizen gedurende de opleiding door het land langs inspirerende locaties als het Uitvaartmuseum, Rouwvervoerder, Kistenfabriek, Uitvaartcentrum etc. 

Dit doen we in onder andere de volgende plaatsen: Venlo, ‘s-Gravenhage, Amsterdam, Apeldoorn, Breda, Utrecht, Hengelo etc. Locaties kunnen wisselen

Vooropleiding

Je hebt geen vooropleiding nodig

Studieduur

13 dagen verdeeld over maximaal 6 maanden

Lestijden

Lessen zijn van 9.30 tot 16.00 uur

Studiebelasting

Gemiddeld 5 tot 7 uur per week exclusief lesdagen. 

Klassikaal: prijs per deelnemer (inclusief lunch en tentamenkosten ) is € 3295

Privéles: prijs per deelnemer (inclusief lunch en tentamenkosten ) is € 6995

beste-Opleiding-Uitvaartverzorger-194343c4-36f7f62e-1920w
Opleiding-Uitvaartverzorger-inschrijven-96313424-1920w

Wat maakt de opleiding uniek?

Respect voor elkaar

De basis van de opleiding. Wederzijds respect en acceptatie zijn onze kernwaarden. Niet alleen tijdens de opleiding maar ook later in het veld als je geheel zelfstandig uitvaarten zal verzorgen.

Beste docenten

Onze docenten zijn meesters in de uitvaartverzorging. Stuk voor stuk experts die dagelijks werken in dit prachtige vak.

Traditie omarmen

Naast de vernieuwing van de branche geven wij ook informatie over de historie van de uitvaart. Je krijgt uitleg over tradities en hoe je ze nog steeds kan toepassen.

Mooie mix

Onze studenten zijn zowel mannen als vrouwen. We doen onze uiterste best de mix te behouden.

Kleine klassen

Onze klassen bestaan uit maximaal 16 studenten waardoor we de aandacht goed centraal kunnen houden. Naast klassikaal lessen bieden we ook privélessen aan met maximaal 5 studenten.

Uitstekende lunch

Niet geheel onbelangrijk zullen we maar zeggen. Geen standaard broodjes of soep maar net iets luxer. Heerlijk toch?

Beleving

Bij Vonera hoef je niet bang te zijn voor saaie klaslokalen en omgevingen. Iedere les die wij geven zit boordevol inspiratie en beleving!

Geen toelatingscriteria

Wij accepteren je zoals je bent. Je hoeft geen indrukwekkende diploma’s te laten zien om in aanmerking te komen voor deze opleiding. Wat je niveau ook is, voel je welkom!

Uitstekende begeleiding

Heb je wat extra begeleiding nodig tijdens de opleiding? Geen zorgen, wij zijn er om je te helpen. Je kan met je vragen terecht bij de desbetreffende docent. Mocht dat niet genoeg zijn kan je extra begeleiding aanvragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Wij zullen er alles aan doen om je te ondersteunen zodat je de opleiding goed kan afronden.

Mogelijkheid tot volgen privéles

Wij zijn de enige uitvaartopleiding waar je privéles kan krijgen van de beste docenten. Maximaal 5 personen mogen deelnemen aan privélessen.

Scroll naar beneden voor meer informatie!

VRAAG JE STUDIEGIDS AAN!

Heb je na het lezen van de online studiegids nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Wat maakt de opleiding uniek?

We geven gedurende de opleiding uitvaartverzorger les op bijzondere locaties in het land. Je kunt hierbij denken aan een kistenfabriek, rouwvervoerder, uitvaartcentrum, crematorium etc. Het is een reizende opleiding zonder een vaste locatie. Iedere lesdag is een excursie!

Enkele inspirerende locaties waar we les gaan geven:

  • Kistenfabriek 
  • Crematorium
  • Rouwvervoerder
  • Steenhouwerij
  • Uitvaartcentrum
  • Mortuarium
  • Begraafplaats

 

En nog veel meer…

Zit je nog met vragen?

Opleiding Uitvaartverzorger

Als een naaste van je is overleden komt vaak de uitvaartverzorger in beeld. Deze persoon levert een belangrijke bijdrage aan een waardig afscheid van de overledene. De uitvaartverzorger ondersteunt de nabestaanden bij het organiseren van de uitvaart. De werkzaamheden zijn divers en zijn afhankelijk van de wensen van de overledene en de nabestaanden. Jij houdt als uitvaartbegeleider rekening met de persoonlijke voorkeuren die heel verschillend kunnen zijn. De ene familie wil vooral veel zelf doen en de andere familie laat zich liever door jou leiden. 

De competenties en vaardigheden van een uitvaartbegeleider

Als uitvaartbegeleider sta je nabestaanden bij op één van de moeilijkste momenten in hun leven. Sommige familieleden zijn in shock en anderen zijn juist boos. Je kan met allerlei situaties te maken krijgen. Het is belangrijk dat jij de rust en het overzicht bewaart. Je bent communicatief vaardig, je werkt nauwkeurig en kan goed organiseren. Het kan best lastig zijn om aan de ene kant ruimte te geven voor de emoties die de nabestaanden voelen en aan de andere kant te zorgen dat er wel afspraken en keuzes worden gemaakt over de invulling van de uitvaart. Naast competenties zijn er ook vaardigheden en kennis die van belang zijn om het beroep van uitvaartverzorger goed uit te kunnen voeren.

Zo ken je de Wet op de lijkbezorging en weet je welke rituelen en tradities er zijn bij een uitvaart. Ook ben je op de hoogte van de gewoontes rondom verschillende religieuze uitvaarten en levensbeschouwingen. Tijdens de opleiding uitvaartverzorger van Vonera leer je welke mogelijkheden er zijn op het gebied van rouwkaarten, rouwvervoer en begrafeniskisten. Zo ben jij een goede gesprekspartner voor de nabestaanden. Jouw rol is van grote betekenis voor de nabestaanden, niet alleen tijdens de uitvaart, maar ook erna. Een uitvaart die is verlopen volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden helpt ook bij het verdere rouwproces.

Werken als uitvaartverzorger

Na de opleiding uitvaartverzorger kan je aan de slag gaan als uitvaartverzorger bij een uitvaartonderneming. Naast de veelvoorkomende werkzaamheden van een uitvaartbegeleider kan je je bijvoorbeeld gaan specialiseren in de nazorg van nabestaanden. Het vak van uitvaartbegeleider is veelzijdig en waardevol. 

Wat doet een uitvaartverzorger?

Als iemand is overleden komt er heel wat kijken bij het organiseren van de begrafenis of crematie en de voorbereidingen die daaraan vooraf gaan. De uitvaartverzorger wordt ingeschakeld om de nabestaanden hierbij te ondersteunen. Wil je iets voor anderen betekenen? Het vak van uitvaartbegeleider is werk waarbij je echt iets voor anderen kan betekenen op één van de moeilijkste momenten in hun leven.

Je bent het aanspreekpunt voor zowel de nabestaanden als bijvoorbeeld het uitvaartcentrum, de catering en de drukker van de rouwkaarten. Geen dag is hetzelfde en je weet nooit in wat voor situatie je terecht komt. Ook de wensen van de overledene en de nabestaanden zijn heel divers. Jij probeert daar vaak met een grote dosis creativiteit en organisatievermogen invulling aan te geven.

De taken van een uitvaartbegeleider

Als iemand is overleden wordt de uitvaartverzorger vaak als één van de eersten gebeld. Je komt grotendeels onvoorbereid bij mensen thuis in een situatie die emotioneel zwaar is. Zeker als het overlijden onverwacht is, verkeren mensen vaak in shock. Jij bent er om voor rust en duidelijkheid te zorgen. Jouw werk begint vaak met de verzorging van de overledene. Dit kan pas als een arts de dood officieel heeft vastgesteld. Na de verzorging wordt de overledene thuis opgebaard of vervoerd naar een uitvaartcentrum om daar opgebaard te worden.

Samen met de nabestaanden ga je om tafel om de wensen met betrekking tot de uitvaart te bespreken. Soms heeft de nabestaande zelf al aangegeven wat zijn of haar wensen zijn. Ook kunnen de nabestaanden hier duidelijke ideeën bij hebben. Andere keren ben jij degene die voor inspiratie zorgt en ideeën aandraagt voor de rouwkaarten, de bloemen en een begrafeniskist. Tot de uitvaart heb je dagelijks contact met de nabestaanden en zo werk je stap voor stap toe naar de dag van de crematie of begrafenis.

Het werk van de uitvaartverzorger op de dag van de uitvaart

Op de dag van de uitvaart is de uitvaartbegeleider het eerste aanspreekpunt en functioneert ook vaak als ceremoniemeester. Je zorgt ervoor dat de dag vlekkeloos verloopt. Je biedt ondersteuning en bent op de achtergrond wanneer dat kan. Met het draaiboek in de hand weet je precies wat er wanneer moet gebeuren.

Je zorgt ervoor dat het vervoer naar de uitvaartlocatie op tijd en ordelijk verloopt, je ontvangt de genodigden en wijst ze naar hun plaats. Soms is één van de nabestaanden de ceremoniemeester en op verzoek kan jij die rol ook op je nemen. Ook bij de condoleance ben jij op de achtergrond aanwezig. Een uitvaart waar de nabestaanden met een goed gevoel op terugkijken, is van groot belang in het rouwproces.

Werken in de uitvaartbranche?

Ben je een groot organisatietalent, ben je nauwkeurig en communicatief? Wil je graag iets voor anderen betekenen? Dit zijn belangrijke competenties voor een baan als uitvaartbegeleider. De kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor deze functie leer je tijdens de opleiding uitvaartverzorger van Vonera.