Hoe bereid je jezelf voor op een thuisstudie? 9 tips!

Wij geven je 9 tips om je voor te bereiden op een thuisstudie | Check de website

Wanneer je een thuisstudie volgt, doe je een cursus of opleiding vanuit huis. Op dit gebied zijn er veel mogelijkheden, maar voor een optimaal resultaat moet je je wel goed voorbereiden. Zo is het verstandig om na te denken over het soort studie voor thuis, de bekostiging en wat je er uiteindelijk mee wilt bereiken. Stel jezelf daarom de volgende negen vragen om het ondernemen van een studie vanuit huis te vergemakkelijken. Hoe bereid je jezelf voor op een thuisstudie? 9 tips!


1. Wat is een thuisstudie?


Een thuisstudie wordt ook wel aangeduid met de termen thuiscursus of -opleiding, afstandsonderwijs en schriftelijke opleiding. Er zijn allerlei soorten thuisstudies, binnen allerlei branches en sectoren, die variëren van korte cursussen tot veel langere studies. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bijscholing of cursus voor een speciaal vakgebied, waardoor je extra professionele kennis opdoet.

Dit kan je weer verder helpen in je carrière. Er worden studies aangeboden in onder andere de beroepsgroepen gezondheidszorg, ICT, onderwijs en rechten. Ook voor specifieke beroepen zijn er mogelijkheden. Zo kun je ook een thuisstudie uitvaartverzorger of thuisstudie uitvaartondernemer volgen.

2. Welk niveau moet de studie hebben?


Als je vervolgens weet in welke richting de studie voor thuis moet zijn, zoals een cursus uitvaartverzorger, moet je vaststellen op welk niveau je dit wilt volgen. Er zijn namelijk hobbycursussen als thuiscursus beschikbaar, maar ook beroepsopleidingen op een MBO- of HBO-niveau. Dit kan van pas komen wanneer je een vaste baan hebt en niet de tijd hebt om colleges te volgen onder werkuren. Daarnaast kan het een waardevolle aanvulling op je CV zijn, terwijl je thuis studeert op de tijden die jou uitkomen. Je bereikt immers vaak hetzelfde als met een reguliere studie, maar dan met een flexibelere indeling en in je eigen tempo.


3. Welke voordelen heeft thuis een studie volgen voor mij?

 • Thuisstudies zorgen over het algemeen voor de volgende voordelen:
  Veel flexibiliteit;
 • in je eigen tempo studeren;
 • studeren waar en wanneer dat uitkomt;
 • voor iedereen beschikbaar;
 • praktijkgericht leren;
 • de kans op een baan of promotie verhogen;
 • op persoonlijk en professioneel gebied verder ontwikkelen;
 • afwisseling bieden in je dagelijks leven.Aan de andere kant betekent thuis een studie of cursus volgen wel dat je veel discipline en motivatie moet hebben. Daarnaast moet je duidelijke doelstellingen opstellen om het beoogde eindresultaat te behalen en goed zijn in zelfstandig werken. Het is bovenal belangrijk om plezier te vinden in het volgen van afstandsonderwijs en jezelf regelmatig te belonen voor je harde werk.

4. Waarom wil ik een thuisopleiding volgen?

Er zitten dus aantrekkelijke voordelen aan een thuiscursus volgen, maar vraag jezelf ook af waarom jij het wilt volgen. Is dit om meer kennis op te doen over online marketing of omdat je met een bepaald onderwerp tijdens je werk veel te maken krijgt? Of ben je al jaren van plan om zelf een bed & breakfast op te starten of een opleiding uitvaartondernemer te volgen om op dit gebied succesvol te ondernemen? Je kunt bijvoorbeeld een thuisstudie uitvaartverzorger doen om jezelf verder te ontwikkelen en je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten of juist om een totaal andere richting in te slaan dan waar je je nu bevindt. Wanneer je weet waarom je aan die cursus uitvaartverzorger begint, is het makkelijker om het succesvol en met veel motivatie te doorlopen. Een klassikale opleiding uitvaartverzorger volgen is ook mogelijk.


5. Waar kan ik het volgen?

 •  Vonera Uitvaartopleidingen


Je kan bij Vonera terecht voor thuisopleidingen met begeleiding of geen begeleiding van een docent. Daarnaast kan je kiezen om het studiemateriaal afgedrukt te ontvangen of alleen digitaal te gebruiken.


6. Wie gaat het betalen?


Een volgende en zeer belangrijke vraag is wie de studie gaat bekostigen. Wanneer je de studie volgt om extra expertise op te doen voor je huidige baan kun je bij je werkgever navragen of er een bepaald budget beschikbaar is voor opleidingen. Dit scheelt jou namelijk veel kosten. Daarnaast zijn er voor veel thuisstudies speciale materialen nodig, zoals computersoftware en boeken. Kijk ook hierbij naar de verschillende mogelijkheden om de meest voordelige optie te kiezen.


7. Heb ik genoeg tijd voor een thuiscursus?


Hoewel een studie voor thuis flexibel is, kan het zonder een goede planning toch veel tijd kosten. Denk daarom goed na hoe je het aan gaat pakken en maak een duidelijk overzicht met een tijdsindeling om je kans van slagen te vergroten. Vaak ben je met vier tot zes uur studeren in een week al een heel eind. Zoek naar de manier die het beste voor jou werkt.


8. Wat moet ik voorbereiden?


Een goede voorbereiding is essentieel voor elke studie. Doe daarom onderzoek naar de studie en het onderwerp van de studie. Zoek bijvoorbeeld uit wat een thuisstudie uitvaartverzorger of thuisstudie uitvaartondernemer allemaal inhoudt en wat binnen deze studie nieuw is voor je. Sluit het volledig aan bij je interesses en heb je nog vragen voor je eraan begint? Stel je vragen over de cursus uitvaartverzorger dan aan de opleidingsadviseurs om goed voorbereid te beginnen.


9. Wat hoop ik hiermee te bereiken?


Als laatste moet je je afvragen welk resultaat je met een thuiscursus wilt bereiken. Stel ook vast wanneer je dit doel bereikt hebt en bepaal vervolgstappen, zoals een carrièreswitch of een promotie. Wat je er ook mee hoopt te bereiken, een thuisstudie kan het eerste stapje in de juiste richting zijn. Welkom bij Vonera Uitvaartopleidingen!